Menu Sluiten

Somatic experiencing

Somatic experiencing (Methode Peter Levine) is in het kort een psychosomatische methode voor het helen van trauma. Het richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam. Het gewaarzijn van lichamelijke sensaties, door ‘felt sense’, helpt het lichaam om spanning te ontladen. Dan kan het zelfhelend vermogen van het lichaam herstellen.

Somatic experiencing (SE) van Peter Levine is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma. Hij richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam. Het gewaar-zijn van lichamelijke sensaties, door ‘felt sense’, helpt het lichaam om spanning te ontladen. waardoor kan het zelfhelend vermogen van het lichaam herstellen.

Met een trauma wordt bedoeld: elke gebeurtenis die te onverwacht of te groot was om er adequaat op te kunnen reageren. Door zo’n gebeurtenis raakt het zenuwstelsel overweldigd.

Een trauma kan veroorzaakt worden door:

  • een aanval waar je niet aan kon ontsnappen (verkrachting, seksueel misbruik, incest, geweld, oorlog)
  • een val, hoofdverwonding, auto-ongeluk (evenwichtstrauma)
  • een verwonding of medische behandeling: operatie, verdoving, verbranding, narcose
  • een overladen zenuwstelsel, door operaties op jonge leeftijd, hoge koorts, verdrinking, verstikking, geboortetrauma, natuurrampen
  • dat je getuige was van een trauma, verwaarlozing in de vroege jeugd, gepest worden, grensoverschrijdend gedrag van anderen, verlies van een dierbaar persoon, liefdeloze opvoeding

Welke ervaringen kunnen er zijn:

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen

overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid

  • depressie, gevoel van hulpeloosheid, onmacht, krachtverlies in de spieren
  • gevoel dat je lichaam niet van jou is, weinig gevoelens ervaren
  • ontkenning: het was geen trauma of het is niet belangrijk

Zo werkt Somatic experiencing:

Door je gewaar te worden van lichamelijke sensaties, zoals warmte, tintelingen, kippenvel en het sneller of langzamer worden van hartslag en ademhaling, help je je lichaam om spanning te ontladen. Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan je lichaam zijn zelf-genezend vermogen herstellen. Daarbij richt de therapeut zich op hulpbronnen, intern en extern, bijvoorbeeld een goede vriendin of vriend. Deze geven het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning. Door steeds ‘in en uit de spanning te gaan’, leert de cliënt zelf stress te reguleren.

Meer weten over deze therapievorm? Neem vrijblijvend contact op.